Specijalne edicije Kawasaki 40th Anniversary Ninja ZX-4RR, ZX-6R i ZX-10R

Da su specijalne edicije, posvećene nekim posebnim modelima ili serijama iz prošlosti, pun pogodak, kako što se tiče poslovne strane, tako i sa marketinške tačke gledišta, potvtđuje i činjenica da je Kawasaki nedavno održani Salon motocikala u Milanu EICMA 2023 iskoristio da, između ostalog, predstavi i jubilarnu seriju novih ZX motocikala, obeležavajući 40 godina modela Ninja.

Iako će tek naredna, 2024. godina biti jubilarna što se tiče pomenutog modela Ninja, dobro je poznato da se već krajem godine predstavljaju modeli za narednih 12 meseci, pogotovu ako imaju nešto veći značaj nego li što je to inače, a što je ovde upravo slučaj.

Tako je Kawasaki, u želji da pored omaža famoznom GPZ 900R i crveno-crne kombinacije boja za Ninja 1000SX i Ninja 650, oda počast i supersportskim Ninja predstavnicima, u Milanu prikazao i tri nova člana „ZX porodice“. Tačnije, dva nova – ZX-4RR i ZX-6 za evropsko tržište, kao i „osveženi“ ZX-10R, a sve to u famoznoj zeleno-belo-plavoj livreji, koja je bila popularna krajem ’80-ih i tokom ’90-ih godina.

Koji je model poslužio kao „duhovni predak“ pomenute ZX „trojke“ može se videti i na propagandnom materijalu, tačnije fotografiji na kojoj se pored tri nova ZX modela, u odrazu vidi stari Ninja ZX-7, odnosno ZXR-750, kako je bio poznat na nekim tržištima.

Ono što je važno napomenuti jeste da će, baš kao i u slučaju prethodnih specijalnih edicija, Kawasaki ovu 40th Anniversary seriju proizvoditi svega godinu dana, tako da će ZX-4RR, ZX-6R i ZX-10R u ovim legendarnim bojama vrlo brzo postati pravi kolekcionarski primerci, čije će cena tokom vremena samo rasti.

Interesantno je da će na nekim tržištima, na kojima se još uvek nalazi u prodaji, budući da mu problem ne prave norme o emisiji izduvnih gasova (kao u Evropi, recimo), u ponudi specijalne 40th Anniversary edicije biti i famozni Kawasaki Ninja ZX-14, kao model sa najvećom radnom zapreminom u ponudi.